Brist på sjukvårdsmateriel i Uppsala och Örebro

Publicerad

Sjukvårdsregionerna i Uppsala och Örebro har gått upp i stabsläge eftersom det råder stor brist på viktigt sjukvårdsmateriel.

Bland annat provtagingsrör, sterila handskar och slangar till respiratorer är slut hos leverantören.            

– Jag har aldrig varit med om det här, säger Mikael Köhler, chefsläkare på Akademiska sjukhuset i Uppsala. 

Petter Karlsson är chef för varuförsörjningen, den gemensamma nämnd för samtliga fem regioner som ska vara länk mellan leverantörer och vårdverksamhet. Han förklarar att Apotekstjänst tog över driften så sent som den 1 oktober i år efter att i upphandlingen ha lämnat ett bättre anbud änden tidigare distributören Mediq, som haft uppdraget i 18 år.

– Det som hänt är att Apotekstjänst inte kunnat leverera ut artiklar i den omfattning som har behövts. Det handlar bland annat om IT-system som inte har fungerat, om inleveransen till lagret som inte har fungerat fullt ut och att det inte funnits tillräckligt med artiklar att leverera ut, säger Petter Karlsson.

Stabsläge införs för att trygga patientsäkerheten och innebär att alla beslut om verksamheten fattas av särskilt utsedda sjukvårdsledare och medicinskt ansvariga.

Även sjukvården i Södermanland, Dalarna och Västmanland påverkas.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer