Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Helena Yohannes Magnusson/SVT

Brist på svenska jordgubbar till midsommar

Uppdaterad
Publicerad

Med bara timmar kvar till midsommarfirandet är det oklart om de svenska jordgubbarna kommer att räcka. Efter en vår och försommar med dåliga väderförutsättningar för de inhemska bären har grossister för första gången på flera år fått beställa bär från andra länder.

Bristen på jordgubbar innebär inte bara att de är svårare att få tag i, utan även att priserna trissas upp. De senaste dagarna har en liter bär kostat över 100 kronor på vissa ställen.

– Vi gör vad vi kan, och vi klarar de flesta av våra åtaganden. Men priserna kommer att bli höga. Som allt annat just nu, det påverkar även jordgubbar, säger Anders Svensson, jordgubbsansvarig vid Finnerödja bär.

Robin Harlen, platschef på Trädgårdshallen i Örebro, säger att om man vill köpa svenska jordgubbar bör man skynda sig, för leveransen har varit knappt hälften av vad de förväntat sig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.