Foto: Kirsty Wigglesworth/AP/TT

Brittvalet: Tories majoritet är säkrad

Uppdaterad
Publicerad

Tories får egen majoritet i det brittiska valet, enligt flera tv-bolags prognoser nu på fredagsmorgonen.

Enligt BBC får Tories 362 av de totalt 650 platserna, labourpartiet får 199.

– Den konservativa regeringen har givits ett kraftfullt nytt mandat att genomföra brexit, sa toriesledaren Boris Johnson under ett tal tidigt på fredagsmorgonen.                     

Labours Jeremy Corbyn säger till The Guardian att han inte kommer att vara Labours ledare vid nästa val.

FAKTA: BRITTISKA VAL PÅ 2010-TALET

Så här har det gått i de tre tidigare brittiska parlamentsvalen på 2010-talet:

2010: Efter 13 års Labour-styre går Konservativa partiet kraftigt framåt under nye ledaren David Cameron. 306 mandat totalt för partiet till regeringsmakten i koalition med Liberaldemokraterna som backar marginellt till 57 mandat. Labour tappar nästan hundra mandat till 258.

2015: Hjälpt av löften om en folkomröstning om EU gör Konservativa partiet ett oväntat starkt val och får egen majoritet med 330 mandat. Labour tappar ytterligare till 232, medan Liberaldemokraterna gör ett katastrofval och bara får kvar åtta mandat – och lämnar följaktligen regeringen. I Skottland tar nationalistpartiet SNP nästan storslam med 56 mandat.

2017: Theresa May har ersatt Cameron efter brexitsidans seger i folkomröstningen 2016 och utlyser nyval för att stärka Konservativa partiet inför förhandlingarna med EU. Resultatet blir det omvända: partiet tappar 13 mandat och tvingas förlita sig på stöd från det lilla unionistpartiet DUP i Nordirland för att behålla regeringsmakten. Labour går bättre än väntat, men stannar på 262 mandat, medan SNP får 35 och Liberaldemokraterna 12.

TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.