Foto: Amir Nabizadeh / TT

C vill sänka skatt på ISK-sparande

Publicerad

Centerpartiet går emot Socialdemokraterna i frågan om det så kallade ISK-sparandet. Partiet vill bland annat sänka skatten på sparformen.

Socialdemokraterna vill sätta ett tak för hur mycket man kan spara i ISK, något som har skapat debatt. Enligt finansminister Magdalena Andersson (S) är inte tanken att ge sig på småsparare utan dem med miljoner på kontot.

C går nu emot S och vill bland annat skattebefria de första 150 000 kronorna på ISK-sparandet. C vill också ta bort räntegolvet som skatten på ISK-konton baseras på. I nuläget kan räntan inte gå under 1,25 procent men utan golvet skulle räntan legat på 0,9 procent förra året.

– Det är för att få igång en kultur hos människor att faktiskt lägga undan en liten del av sin lön för att kunna spara för framtiden, säger C-ledaren Annie Lööf.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.