• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Södertälje i Södertälje kommun, Stockholms län. Det brinner i en industrilokal med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Stockholm.

Foto: SVT

Chockhöjd hyra för 21-åring med Downs syndrom

Uppdaterad
Publicerad

En hyresvärd i Härnösand krävde plötsligt 3.500 extra i hyra. Anledningen var att han fått veta att Joel, 21 år, har Downs syndrom.

Det var 21-årige Joels mamma som letade efter en lägenhet till sin son, som har en utvecklingsstörning. Hon fick kontakt med en hyresvärd på Blocket och det var när hyresvärden fick klart för sig att Joel hade Downs syndrom som hyresvärden plötsligt krävde flera tusen mer i månaden.

Hyresvärden motiverade höjningen på 3.500 extra i månaden med ökat slitage på grund av hjälpmedel och assistenter.

Fick inget svar

Joels mamma Anna Axberg blev ledsen och arg.

– Jag svarade att Joel inte har hjälpmedel, han kan gå i sina egna skor. Joel har hjälp av en assistent och det är knappast något som sliter på lägenheten, konstaterar Anna.

Något svar från hyresvärden fick mamman aldrig och hon överväger nu att anmäla hyresvärden till Diskrimineringsombudsmannen för att få saken prövad.

–  Jag blev besviken att han tänkt så utan att ta reda på hur det var, säger Anna.

Det var nu närmare tre veckor sedan hon svarade hyresvärden. Joel bor fortfarande kvar hemma och har assistenter ibland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.