Coronaåtgärderna i steg 2 och steg 3

Uppdaterad
Publicerad

Om smittspridningen fortsätter att öka finns det ytterligare två steg i regeringens åtgärdsplan i kampen mot viruset.

Om smittspridningen fortsätter att öka finns det ytterligare två steg i regeringens åtgärdsplan i kampen mot viruset.

Steg två ska kunna införas om det blir en väsentligt ökad smittspridning och en ökad vårdbelastning.

Coronaviruset – Teckenspråk

Steg två innebär bland annat mer hemmajobb, delvis undervisning på distans på lärosäten, att vuxna ska avstå tävlingar och matcher samt vaccinationsbevis för fler verksamheter, till exempel restauranger och krogar.

Steg tre

Regeringen har även en plan för ett tredje steg.

Då handlar det om en situation med mycket hög smittspridning och en mycket hög vårdbelastning, sade Lena Hallengren på tisdagens pressträff.

Steg tre innebär bland annat att vuxna ska begränsa sina sociala kontakter, delvis distansundervisning i gymnasieskolan, inställda evenemang för barn- och ungdomar och begränsade öppettider på serveringsställen.

Ekonomiska stödåtgärder

Regeringen återinför på onsdagen också en del av de ekonomiska stödåtgärder som gällde tidigare under pandemin, bland annat slopat läkarintyg för den så kallade smittbärarpenningen och tillfälligt slopat karensavdrag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset – Teckenspråk

Mer i ämnet