Foto: Jonas Ekströmer / TT

Coronanotan över 400 miljarder

Uppdaterad
Publicerad

Pandemin har satt tydliga spår i de offentliga finanserna. Hittills har staten satsat 412 miljarder kronor extra under 2020 och 2021, skriver TT.

Fler satsningar väntas på torsdag när vårändringsbudgeten läggs fram. Regeringen, C och L har redan avslöjat en del av innehållet, bland annat extrapengar till regionerna för testning och vaccinationer. Landsbygd, rättsväsende och kollektivtrafik har också lovats mer pengar.

Konjunkturinstitutet menar att det är rimligt att öka utgifterna i en kris, det är just i kriser som de goda statsfinanserna ska användas. Men det gäller att inte spendera hela tiden.

– Det är viktigt att vi går tillbaka till budgetdisciplin när det här är över, så att det inte bara fortsätter, säger prognoschef Ylva Hedén Westerdahl till TT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset – Teckenspråk

Mer i ämnet