Foto: Region Stockholm

Coronaviruset: Tolkcentralerna i Stockholm och Örebro stängda för besök

Uppdaterad
Publicerad

Tolkcentralen i Stockholm meddelade idag att man från och med idag utför teckenspråkstolkning inom sjukvården till personer med dövhet och grav hörselnedsättning endast på distans via videosamtal. Detta med anledning av spridningen av det nya coronaviruset, covid-19. Tolkcentralerna i Stockholm och Örebro är stängda för besök.

Tolkcentralen i Stockholm meddelade vid lunchtid på torsdagen att tolkning inom sjukvård till personer med dövhet eller grav hörselnedsättning utförs endast på distans via videosamtal från och med idag. De meddelar också att detta besked inte gäller dövblindtolkning. Enligt tolkcentralen i Stockholm är detta beslut enligt direktiv från SLSO, Stockholms Läns Sjukvårdsområde.

Anledningen till beslutet är att begränsa spridning av covid-19 i vården och för att säkerställa tolkresursen. Enligt tolkcentralen i Stockholm ska den som är tolkanvändare gå till läkaren som vanligt och tolken finns på distans.

Coronaviruset – Teckenspråk

Samtidigt meddelade tolkcentralen i Örebro idag att de tillfälligt stänger ner möjligheten till besökstolkning och annan tolkning i deras lokaler. De meddelar att tolkbeställningar enbart kommer att kunna göras i övriga beställningskanaler dvs telefon, texttelefon, e-mail och bildtelefon just nu.

Se senaste nytt om coronaviruset här

Antalet bekräftade fall i Sverige hittar du här

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset – Teckenspråk

Mer i ämnet