Foto: Døvefilm

Døvefilm kan förlora miljonanslag

Uppdaterad
Publicerad

Enligt förslaget till budget för 2018 förlorar Døvefilm hela bidraget från staten på 7,2 miljoner.

– För oss innebär det att vi måste stänga och stänga omedelbart. Vi har åtaganden även under 2018 och vi har anställda som måste ha löner. Jag är rädd att vi måste gå i konkurs på en minut, säger Mette Bergqvist, institutionschef för Døvefilm till dr.dk

I Danmark bor cirka 4000 döva personer, och de har möjlighet hålla sig uppdaterade i Samhälls- och kulturfrågor genom att följa Døvefilm, Danmarks svar på SVT Teckenspråk.

Dovefilm – teckensprak

Men enligt ett förslag i budgeten för 2018, så förlorar Døvefilm hela sitt bidrag på 7,2 miljoner, skriver dr.dk

– Vi kämpar för att förhindra att Døvefilm försvinner ur budgeten, eftersom vi anser att det är orimligt att trampa på den svagaste handikappgruppen, säger Mette Bergqvist.

Døvefilm har fått statligt stöd sedan 1963, och beloppet har varit stabilt sedan 2004, så tillkännagivandet kom som en överraskning för Mette Bergqvist.

– Det kommer som en fullständig överraskning för alla, och det är orimligt att detta inte har meddelats, säger Mette Bergqvist.

Förutom det offentliga stödet är den enda inkomsten 2.100.000 kronor från Danmarks Radio för leverans av program, enligt dr.dk

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dovefilm – teckensprak

Mer i ämnet