Foto: TT

De som genar över tågspåren kostar samhället miljoner

Uppdaterad
Publicerad

2.400 timmar eller 100 dagar. Så stor var den totala förseningen i tågtrafiken 2016 på grund av människor som springer eller genar över tågspår. Det kostar samhället mångmiljonbelopp och skapar otrygghet för lokförare.

Trafikverket har tagit fram ny statistik över hur tågtrafiken påverkas av människor som springer över spåren och sedan 2013 har tid som tåg är försenade fördubblats. 2016 var tågen försenade i 2.452 timmar, alltså lite drygt 100 dagar. 

Det påverkar vår vardag och är en stress, säger lokföraren Aleksander Petrovski.                                       

I samband med stoppen ska spåren letas igenom av polis och anställda. Detta skapar stora förseningar och stora kostnader. För hela landet kostar det cirka 80 miljoner kronor om året.    

Olyckor minskar men förseningar ökar

Enligt Trafikverket har antalet omkomna i påkörningsolyckor minskat. 2016 var det 81 personer som omkom, 21 färre än året innan. Detta trots att förseningar på grund av spårspringning har dubblats på tre år. När Trafikverket sammanställer siffrorna över spårspringning så handlar det inte om självmordsförsök eller liknande incidenter. Till stor del rör det sig om människor som bara vill komma fram snabbare.

Miljardinvesteringar                                 

Trafikverket investerar en miljard kr till 2020, främst på att sätta upp kameror och staket och att informera.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.