De vill se en utredning om kränkningar av dövas rättigheter i Finland Foto: SVT

De vill se en utredning om kränkningar av dövas rättigheter i Finland

Publicerad

Riksdagens nätverk för teckenspråket i Finland har begärt att alla riksdagsgrupper ska kontakta regeringen för att be dem utreda hur omfattande kränkningarna av de dövas rättigheter har varit i Finlands historia, skriver den finska tidningen Hufvudstadsbladet, HBL.

Just nu pågår diskussioner i Finland om att döva personer i landet tvingats till bland annat steriliseringar och tvångsaborter, under 1930-1960-talet. Nu har Riksdagens nätverk för teckenspråket begärt att alla riksdagsgrupper ska kontakta regeringen för att be dem utreda hur omfattande kränkningarna av de dövas rättigheter har varit, skriver Hufvudstadsbladet, HBL.

– Det här är en allvarlig nationell fråga om grova övergrepp och människorättsbrott. Vi ville förankra det i riksdagsgrupperna, säger Mikaela Nylander (SFP), ordförande för riksdagens nätverk för teckenspråket, till Hufvudstadsbladet, HBL.

Förra veckan kontaktade nätverket alla partiers gruppordföranden. Nylander förväntar sig svar från gruppordförandena den här veckan, skriver HBL. Om alla är överens är nästa steg att kontakta regeringen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Teckenspråksvärlden

Mer i ämnet