Foto: STR / AFP

Demonstrationer i Iran efter nedskjutningen av flygplanet

Publicerad

I flera dagar nu har iranier gett sig ut på gatorna i flera städer för att protestera mot hur landet agerat efter nedskjutningen av det ukrainska planet i förra veckan.

Ledarna och de ansvariga för flygkraschen där 176 personer omkom kallas för både mördare och lögnare för att ha försökt mörka att planet sköts ned.

Anklagelserna från gatorna har varit högljudda och på sociala medier sprids videor där säkerhetsstyrkorna sägs ha svarat med både tårgas och skarpa skott. En kvinna sägs ha skjutits i benet och blir buren av förfärade medmänniskor.

I bakgrunden skriker människor “död åt diktatorn”.

Iran nekar

Polisen i Teheran dementerade uppgifterna om att säkerhetsstyrkorna skulle ha skjutit mot demonstranterna. “Polisen behandlade människor som hade samlats med tålamod och tolerans”, säger Teherans polischef general Hossein Rahimi i ett uttalande som statliga medier publicerat, rapporterar AP.

Journalister har lämnat i protest

Två programledare vid Irans statliga tv-bolag Irib lämnar nu sina jobb i protest mot den felaktiga information som spreds efter händelsen, rapporterar The Guardian.

Ytterligare en journalist och programledare ber i inlägg på Instagram publiken om ursäkt och skriver att hon ”i 13 år berättat lögner”, skriver tidningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.