Foto: SVT

Den folkkäre journalisten och tv-profilen Arne Weise är död

Uppdaterad
Publicerad

Den folkkäre journalisten och tv-profilen Arne Weise är död. Han blev 89 år gammal.

Arne Weises karriär inom radio och tv spände över 50 år. Han var i 25 år programvärd i SVT på julafton och arbetade bland annat som programledare för SVT-programmen ”Ett med naturen” och ”Minnenas television”.

– Arne Weise var en av de största tv-personligheter som vi har haft. Jag tror inte att man nog kan uppskatta det sällskap som han har varit för så många i Sverige, inte minst som julvärd, säger SVT:s vd Hanna Stjärne.

Programpresentatör på radion

Weise föddes i Malmö 1930. Han inledde sin journalistiska bana som hallåman på Sveriges Radio (dåvarande Radiotjänst) 1952. 

Under ett knappt decennium på radion medverkade han i ett flertal populära radioprogram.

Genombrott på tv

1963 började han arbeta på Sveriges Television och fick sitt stora publika genombrott med programserien ”Ung i Italien”.

Den följdes upp med ytterligare två serier med  fokus på ungas livssituation i andra länder -  den här gången från Israel och Mellanöstern. Flera av inslagen spelades in under den turbulenta tiden före och efter det så kallade sexdagarskriget mellan Israel och de omkringliggande arabstaterna i juni 1967.

Julvärd på SVT

Tillbaka i Sverige under 70-talet valdes Weise till att leda barn- och ungdomsgruppen på TV1 och fick så småningom efterträda tv-ikonen Lennart Hyland som programledare på frågesportprogrammet ”21”.

1972 debuterade han som julvärd i SVT. Ett uppdrag han behöll i 30 år med undantag för åren 1978-1979 och 1988-1990. Totalt var han julvärd i 25 år och tände det sista ljuset i tv-rutan år 2002.

Kristallens hederspris

Hans sista stora programledarjobb blev Minnenas Television. En programserie som repriserade guldkorn ur SVT:s arkiv. Det sista avsnittet sändes 2012.

Weise tilldelades Kristallens hederspris 2013.

Han var gift tre gånger och lämnar efter sig fem barn. Bland dem sonen Andreas Weise som blev känd genom TV4-programmet Idol.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer