Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
”Det har blivit en kommunikationsmiss – i detta specifika fallet blev det fel” Foto: SVT

”Det har blivit en kommunikationsmiss – i detta specifika fallet blev det fel”

Uppdaterad
Publicerad

Kommunalrådet Marlene Jörhag (KD) i Örebro svarar nu Nyhetstecken via e-mail angående fallet om Monas döve son som inte fick plats på Klöverängens förskola:

– Det har blivit en kommunikationsmiss mellan verksamheten och myndighetsavdelningen här. Jag har försäkrat mig om att den som är döv/hörselskadad har förtur till Klöverängen, så i detta fall är det bara att beklaga att det har blivit fel, ett fel orsakat av den mänskliga faktorn, skriver Kommunalrådet Marlene Jörhag i sitt svar på Nyhetsteckens frågor.

– Jag vill däremot förtydliga att kommunens skyldighet att skydda och främja det svenska teckenspråket gäller generellt, oavsett var barnet går i förskolan. Barnet har enligt förskolans läroplan rätt att främjas i sin språkutveckling av det svenska teckenspråket, men också att utveckla det svenska teckenspråket. Detta gäller alla barn som har hörselnedsättning, är dövt eller av andra skäl har behov av teckenspråk. 

Denna rättighet avser alltså alla barn med behov av teckenspråket och kan inte av kommunen avgränsas bara till Klöverängens förskola. Att Klöverängens förskola inte kan ta emot alla sökande innebär alltså inte med automatik att kommunen gör fel. Däremot behöver vi säkerställa att en likvärdig tillgång till teckenspråket då kan erbjudas någon annanstans i kommunen. Oavsett om man är döv, hörselskadad eller av andra skäl har behov av teckenspråk.

– Men i detta specifika fall blev det fel, skriver Kommunalrådet Marlene Jörhag till Nyhetstecken.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Förskolan Klöverängen i Örebro

Mer i ämnet