Dödssiffran stiger efter översvämningarna i Tyskland – flera saknade

Uppdaterad
Publicerad

Regnet fortsätter att falla i sydvästra Tyskland, där kraftiga översvämningar orsakat stor förödelse. Men där vattnet börjar sjunka undan hittar räddningstjänst och polis allt fler omkomna och antalet döda väntas öka.

Översvämningarna i de tyska delstaterna Nordrhein-Westfalen och Rheinland-Pfalz har hittills krävt minst 93 människors liv, rapporterar flera tyska medier. Ytterligare omkomna bekräftades under fredagsmorgonen i den senare delstaten, där polisen befarar att ännu fler har mist livet.

1300 har inte gått att nå

Stormen Bernd och dess regnoväder har lett till översvämningar som fått hus att slitas sönder och rasa samman. Många saknas fortfarande. I distriktet Ahrweiler har 1 300 människor inte gått att nå. Telefonnätet ligger nere.

UTRIKES – Teckenspråk

Hundratals soldater och tusentals räddningsarbetare har satts in.

Tysklands förbundskansler Angela Merkel, som befinner sig i USA för att träffa president Joe Biden, säger att hon är chockad över förödelsen efter kraftiga översvämningarna i landet.

– Vi kommer att göra allt det går för att rädda liv. Jag är rädd att vi kommer att se den här tragedins fulla omfattning först om några dagar, säger Merkel enligt BBC. Hon lovar även ekonomisk ersättning till de drabbade.

Belgiska staden Liege har evakuerats

Även i Belgien har ovädret lett till krisläge. Under torsdagen uppmanades invånarna i Liege att lämna staden då vattennivån kan stiga 1,5 meter till följd av de kraftiga översvämningarna. Hittills har 15 personer dött i de kraftiga översvämningarna i Belgien. Ovädret sprider sig till allt fler länder i Europa, även Nederländerna och Luxemburg är hårt drabbade.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

UTRIKES – Teckenspråk

Mer i ämnet