Foto: TT

Döv man sköts till döds av polis

Publicerad

Magdiel Sanchez, 35, höll i ett metallrör och hörde inte polisens uppmaningar att släppa det. Trots att grannar försökte skrika att mannen var döv drog polisen vapen och sköt Sanchez, som avled på platsen.

Man kan få så kallat tunnelseende i en stressad situation, säger polischefen Bo Mathews.

Det var under tisdagskvällen som polisen i Oklahoma City fick larm om en smitningsolycka. De körde till huset där den gröna lastbilen som varit inblandad i olyckan var registrerad. Magdiel Sanchez gick då ut på verandan och mötte två poliser. Han höll ett metallrör i sin högra hand och polisen uppmanade honom direkt att släppa det.

Enligt ABC News var några grannar samtidigt ute och råkade bli vittnen till händelsen. Han kan inte höra er, ska de ha ropat men förgäves.

Teckenspråksvärlden

Använde elchockspistol

Sanchez började gå mot poliserna och enligt tv-kanalen använde den ena polisen först en elchockspistol, vilket de enligt protokollet ska göra innan de skjuter skarpt. Men den utlöstes inte som den skulle. Eftersom den döve Sanchez inte följde polisens uppmaning sköts han då och sårades dödligt av den andra polisen.

Sanchez granne, Julio Rayos, säger till ABC att Sanchez alltid brukade bära runt på ett metallrör för att schasa bort de herrelösa hundar som brukar stryka omkring i området.

Grannen Julio Rayos, säger till ABC att polisen inte hörde när grannarna skrek. Foto: AP/TT

Det visade sig senare att lastbilen ägdes av Sanchez far, som hade smitit från olyckan då han kört på en annan bil. Ingen person kom till skada.

”Man får tunnelseende”

Polischefen Bo Mathews uttalade sig vid en presskonferens om polisernas agerande. I de här situationerna, när du har dragit vapen, får du så kallat tunnelseende. Det är en stressad situation och jag vet inte vad polismännen tänkte vid den tidpunkten, säger han.

Polischef Bo Mathews vid presskonferensen. Till höger en bild av Magdiel Sanchez. Foto: AP/TT

Enligt organisationen Heard, en ideell organisation för hörselskadade, är det inte första gången en döv person skjuts till döds av polis. En talesperson för organisationen säger till NBC News att det är det femte fallet man känner till från de senaste åren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Teckenspråksvärlden

Mer i ämnet