Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Döv nekades anställning Foto: Arkiv/SVT

Döv nekades anställning

Uppdaterad
Publicerad

Fackförbundet Unionen har beslutat att stämma en arbetsgivare för diskriminering, efter att en man nekats anställning med motiveringen att han på grund av dövhet inte kunde använda en taltelefon. Det skriver Unionens medlemstidning Kollega.

Enligt tidningen sökte mannen förra året ett vikariat som receptionist på en verksamhet som förmedlar tolktjänster åt personer med döv- och dövblindhet. Trots att han var väl kvalificerad blev han inte kallad till intervju. När han frågade om varför fick han svaret att det var ett krav att en receptionist ska behärska alla telefontekniker, bland annat taltelefon.

Unionen har stämt arbetsplatsen

Nu har Unionen stämt arbetsplatsen för diskriminering och kräver 100 000 kronor i skadestånd. Diskrimineringslagen säger att en arbetsgivare inte får missgynna en arbetssökande genom att tillämpa en bestämmelse, kriterium eller ett förfaringssätt som framstår som neutralt men som i praktiken missgynnar personer med ett visst funktionshinder.

Enligt förbundet hade medlemmen tillräckliga kvalifikationer för tjänsten och skulle ha varit en stor tillgång i verksamheten då han kan sätta sig in i beställarnas situation och kan kommunicera med teckenspråk.

Dessutom, menar fackförbundet, finns det många olika kommunikationsalternativ att tillgå, som bild- och texttelefon, e-post, sms och videochatt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Teckenspråksvärlden

Mer i ämnet