Foto: TT

”Döva” bedragare i Jönköping

Uppdaterad
Publicerad

Nu kommer nya uppgifter om bedragare som utger sig för att vara döva och samla in pengar till ”De dövas riksförbund, den här gången i Jönköping.

Det var på måndagseftermiddagen som före detta landstingsrådet i Jönköping Lars Isaksson stannade vid en person på Storgatan som sade sig samla in pengar till ”De dövas riksförbund”.

Isaksson sade att han ville skänka 100 kronor, men hade bara en 500-lapp. Bedragaren tog den för att växla den, och försvann från platsen.

Bluffdöva – teckenspråk

”Flyttar sig fort”

Polisen i Jönköping känner till bedragarna som dyker upp i omgångar på olika platser runt om i landet.

– De flyttar sig fort. De kör en vända och sedan drar de vidare. Annars hade det inte varit svårt för oss att hitta dem om vi får bra signalement, säger Lasse Johansson, presstalesman vid polisen i Jönköping.

Han tillägger att det troligen finns ett stort mörkertal och att de flesta fall inte polisanmäls.

Sveriges dövas riksförbund varnar på sin hemsida för bedragarna.

”Det är lätt att bli lurad, bedragarna är övertygande och ibland aggressiva, och man kan tro att man måste betala efter att ha skrivit på! Det måste man inte, även om de ibland gör sitt yttersta för att du ska tro det!”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bluffdöva – teckenspråk

Mer i ämnet