Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
”Dövas kulturarv också en del av Sveriges kulturarv – dags för handling!”

”Dövas kulturarv också en del av Sveriges kulturarv – dags för handling!”

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges Dövas Riksförbund med tillhörande distriktsorganisationer kräver att den svenska regeringen och kulturdepartementet tar fram en nationell handlingsplan för att bevara dövas kulturarv i Sverige. Det säger organisationen i ett uttalande i samband med sin förbundskongress.

Enligt SDR finns ingen samlad plats för materiella och historiska föremål med anknytning till dövsamhället. Föremål, data och dokumentation är utspridda över hela landet i bland annat föreningar, skolor och privata hem. Bristen på tillgång till sin historia och sitt kulturarv skapar enligt SDR ett utanförskap där döva i Sverige inte syns som en del av det svenska kulturarvet och samhället.

SDR menar att staten, bland annat genom ratificering av FN:s konvention om mänskliga rättigheter, har ett ansvar för dövas kulturarv som även är en del av Sveriges historia. Därför vill SDR att den svenska regeringen och kulturdepartementet ”skyndsamt i samråd med oss tar fram en nationell handlingsplan för att samordna, rädda och bevara dövas kulturarv i Sverige”.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

SDR Kongress 2021

Mer i ämnet