Foto: TT

Efter skogsbranden i Västmanland – nu döms entrepenören

Publicerad

Skogsentreprenören vars skogsmaskin startade den stora skogsbranden i Västmanland 2014 döms för allmänfarlig vårdslöshet till böter på 2,5 miljoner kronor. Skogsbolaget Stora Enso, som entreprenören jobbade för, frias från brottsmisstankarna.

Det är fem år sedan skogsbranden i Västmanland bröt ut. På måndagen meddelade Västmanlands tingsrätt domen mot skogsbolaget Stora Enso och skogsentreprenören vars skogsmaskin körde på platsen där branden startade.

De båda bolagen har hela tiden nekat till brott men enligt åklagaren var de oaktsamma på brandrisken som rådde och gjorde sig skyldiga till allmänfarlig vårdslöshet. Åklagaren ville att både företagen skulle betala böter på fem miljoner kronor.

Tingsrätten väljer dock att fria Stora Enso. Rätten anser att straffrättsligt ansvar inte kan läggas på det uppdragsgivande bolaget, däremot på det uppdragstagande bolaget.

Tingsrätten anser också att det är klarlagt att det var arbetet med markberedningen som orsakade branden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.