Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Endast få kritiserade HVB-hem stängs Foto: SVT

Endast få kritiserade HVB-hem stängs

Uppdaterad
Publicerad

SVT:s granskning av HVB-hem visar att ett 20-tal HVB-hem har kritiserats för upprepade missförhållanden i åratal – ändå är det få som stängts.          

Granskningen av de 50 hem som fått  allvarligast kritik av Inspektionen för vård och omsorg  under förra året, visar att 22 av dem har fått kritik i flera år. 13 av dem för otrygghet, våld, kränkningar eller frihetsbegränsningar.                                                     

Inspektionen för vård och omsorg är den myndighet som har rätt att stänga hem som bryter mot tillståndet. 

– Vi måste ge dem chans att komma tillrätta med problemen, säger Annelie Andersson, inspektör på Inspektionen för vård och omsorg.

HVB-hem

Visa

Ett HVB, hem för vård eller boende, riktar sig oftast till barn eller unga, men kan också vara för vuxna eller familjer med problem, som missbruks- eller beroendeproblematik. Verksamheten ska bedrivas enligt socialtjänstlagen, och ska anpassas efter ungdomarnas behov och förutsättningar. Den ska utformas så att vistelsen upplevs som meningsfull och ska ske under begränsad tid. För att driva ett HVB-hem krävs det tillstånd från Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, som också ska granska att man uppfyller kraven.

DETTA VISADE GRANSKNINGEN

Visa

2019 fick 200 hem kritik av Ivo, SVT har granskat 50 av de som fått värst kritik.

12 hem har Ivo beskrivit som otrygga.På 26 hem finns det frihetsbegränsningar, som att stänga in barn, ta ifrån dem deras datorer och mobiltelefoner eller hindra dem från att gå till skolan. Våld och kränkningar förekommer på 27 av hemmen.

Sju av de granskade HVB-hemmen stack ut, de hade kritik mot allt detta.

På 22 av de 50 hemmen med allvarligast kritik har Ivo inkommit med kritik vid andra inspektioner under åren 2017-2020, eller att det inkommit Lex-Maria-anmälningar av allvarlig art. 

På 13 av de hemmen handlar det återigen om våld, otrygghet eller frihetsbegränsningar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer