Till vänster Recep Tayyip Erdoğans när han utropade sig till valsegrare. Till höger hans supportrar som firar. Foto: Lefteris Pitarakis/Aris Messinis/TT

Erdogan vann presidentvalet i Turkiet

Publicerad

Recep Tayyip Erdogan tog hem segern i presidentvalet i Turkiet. Det meddelar landets valmyndighet (YSK).

President Recep Tayyip Erdogan hade fått 52,5 procent av rösterna då 99 procent räknats, enligt YSK, medan huvudmotståndaren Muharrem Ince från partiet CHP fått 31,7 enligt den statliga nyhetsbyrån Anadolu.                                          

Ince har inte erkänt sig besegrad eller kommenterat beskedet om Erdogans valseger, men han skriver på Twitter att han kommer att uttala sig om resultatet under måndagen.                                                   

Erdogan utropade under söndagskvällen även seger för AKP-partiets allians med MHP i parlamentsvalet. AKP ser ut att få 293 platser och MHP 50 platser i parlamentet, som har 600 platser.

Valdeltagandet på söndagen uppgavs vara 87 procent.

Observatör: Allt har inte analyserats ännu

Valet övervakas av OSSE, Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa. Riksdagsledamoten Margareta Cederfelt (M) är vice ordförande i den svenska delegationen och vice president i OSSE:s parlamentariska församling. Hon har arbetat som valobservatör i Istanbul under dagen. Hon kan inte uttala sig om rösträkningen ännu.

Jag vet att det råder turbulens på flera håll. Som observatör är det viktigt att alla rapporter kommit in och alla har inte hunnit komma in än. De har därmed inte kunnat analyseras heller, säger Margareta Cederfelt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.