• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Eksjö, Jönköpings län och Eksjös kommun, i Jönköpings län. Det har brunnit i ett flerfamiljshus i centrala Eksjö med rökutveckling som följd. Alla i området uppmanas att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Expert: Förberedelser för angrepp mot elnätet pågår Foto: Thomas Winje Øijord/TT

Expert: Förberedelser för angrepp mot elnätet pågår

Publicerad

Ett större cyberangrepp mot Sverige kommer att inträffa. Enligt experter som SVT talat med pågår förberedelser för ett framtida angrepp mot till exempel elnätet.

– Det sker en kartläggning nu av vår IT-infrastruktur kopplat till elnätet, det vet vi. Det är förberedelser som aktörer gör för att kunna släcka ner delar eller hela vårt elnät, säger Fredrik Blix, universitetslektor vid Stockholms universitet och expert på cybersäkerhet.

I Ukraina genomfördes attacker mot elnätet 2015 och 2016. Vid en av dem slogs elnätet i huvudstaden Kiev ut av en skadlig programvara som bland annat var riktad mot ett system som används i Sverige för att styra elnätet.

Undersökningar har indikerat att ryska hackergrupper ligger bakom.

Tar angrepp för givet

Att Sverige kommer drabbas av ett större angrepp tar Fredrik Blix för givet. Säkerhetshålen i de svenska IT-systemen är så pass stora att de kommer att locka angripare, menar han.

Däremot är cybersäkerheten kring elnätet bättre jämfört med andra delar av samhället.

– Must (Militära säkerhets- och underrättelsetjänsten), Säkerhetspolisen med flera har tagit den här frågan på stort allvar när det gäller hotet mot elnätet och flaggat för att Sverige potentiellt sett är exponerat, säger Fredrik Blix.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer