Foto: TT

Extra miljarder till försvaret

Publicerad

Försvarsmakten föreslås få lite över 8 miljarder kronor fram till 2020 för att stärka försvaret. Det är resultatet av regeringens förhandlingar med Moderaterna och Centerpartiet.

Regeringen har efter förhandlingar mött Moderaternas och Centerpartiets krav och föreslår att försvaret får mellan 2,7 miljarder kronor per år från nästa år. Fram till 2020 handlar det om totalt drygt 8 miljarder kronor.

I våras sade Försvarsmakten att man ville ha 6,5 miljarder kronor extra fram till 2020 för att kunna fortsätta öka beredskapen och göra viktiga investeringar. Den nya budgetöverenskommelsen innebär alltså att Försvarsmakten får betydligt mer än man har begärt.

Enligt SVT Nyheters politikreporter Elisabeth Marmorstein handlar regeringens nya bud sannolikt om att man inte ansåg sig kunna förlora ytterligare ett parti vid förhandlingsbordet.

– Det hade varit en stor prestigeförlust om även Moderaterna och Centerpartiet hade hoppat av, säger hon.

I måndags hoppade Kristdemokraterna av samtalen med regeringen, Moderaterna och Centerpartiet om mer pengar till försvaret. Partiledaren Ebba Busch Thor sade att partiet stod alldeles för långt ifrån regeringen i frågan, att det skiljde flera miljarder kronor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.