Foto: TT

Fall om arbetslivstolkning tas vidare till FN-kommitté

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges Dövas Riksförbund, Sveriges Dövas Ungdomsförbund i samarbete med föreningen Lagen som verktyg har lämnat in ett klagomål till FN-kommittén för rättigheter för personer med funktionsnedsättning i ett fall om arbetslivstolkning.

Richard Sahlin är högt utbildad jurist och var 2016 nära att få ett jobb som lektor i offentlig rätt vid Södertörns högskola. Sahlin bedömdes vara mest kvalificerad för jobbet.

Men skolan avbröt plötsligt rekryteringen, på grund av att tolkkostnaden skulle bli alltför hög.

Diskrimineringsombudsmannen drev fallet till Arbetsdomstolen, som i sin dom nekade Sahlin upprättelse.

Nu har SDR, SDUF och föreningen Lagen som verktyg, tillsammans med Richard Sahlin, lämnat in ett klagomål till FN-kommittén för rättigheter för personer med funktionsnedsättning.

I klagomålet framförs bland annat brister i svenskt regelverk och därigenom att Arbetsdomstolens dom strider mot flera artiklar i konventionen om mänskliga rättigheter för personer med funktionsnedsättning.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Teckenspråksvärlden

Mer i ämnet