Foto: SVT

Fetma ökar kraftigt bland svenska pojkar

Publicerad

Andelen feta svenska pojkar har mer än trefaldigats de senaste 40 åren. Under samma tid har andelen feta flickor fördubblats. I övriga världen är situationen ännu värre.

Uppgifterna framkommer i en stor internationell studie som publiceras i tidskriften The Lancet, och som visar utvecklingen av övervikt och fetma bland barn och ungdomar i 200 länder mellan åren 1975 och 2016.

År 1975 var bara 2,3 procent av de svenska flickorna feta. Motsvarande andel i dag är 4,7 procent. För pojkarna har viktökningen varit mer påtaglig. År 1975 led 2,6 procent av pojkarna av fetma, mot dagens 8,5 procent.

Värst bland lågutbildade

Förekomsten av fetma och övervikt har ökat mer i grupper med sämre socioekonomi, det vill säga med lägre inkomster och sämre utbildning.

– Bland de välutbildade, med förmåga att ta till sig de här budskapen, har ökningstakten minskat, säger Claude Marcus, professor och forskare inom barnfetma vid Karolinska institutet.

I dag är nästan var femte flicka och var fjärde pojke överviktig i Sverige.

För att komma åt problemet vill Claude Marcus se skatt på sötsaker, en så kallad sockerskatt, samtidigt som frukt och grönsaker bör befrias från moms.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.