FHM ändrar familjekarantänsregler

Uppdaterad
Publicerad

För att minska frånvaron av personal i många verksamheter när spridningen av covid-19 är mycket hög ändras nu förhållningsreglerna kring familjekarantän. Det meddelade Folkhälsomyndigheten vid en pressträff på torsdagen.

Familjemedlemmar har behövt vara hemma i sju dagar om någon i hushållet testar positivt för covid-19. Men nu kortas tiden från sju till fem dagar, om man inte själv har symtom. Även i fortsättningen gäller att man ska ha varit frisk och feberfri i 48 timmar. De nya reglerna gäller även för den som varit sjuk i covid-19.

FHM har också beslutat att tre grupper inte längre behöver stanna hemma från arbete och skola när någon i hushållet är sjuk.

Det gäller de som har vaccinerats med dos 3, de som har haft covid-19 under de senaste tre månaderna, och vissa nyckelfunktioner inom samhällsviktig verksamhet. Arbetsgivare informerar de som berörs.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset – Teckenspråk

Mer i ämnet