Foto: Gilead Sciences via AP

FHM om remdesivir: Värt att prova

Uppdaterad
Publicerad

Läkemedelsverket bekräftade i lördags att EU kan vara nära att ge besked om det antivirala läkemedlet remdesivir kan få användas mot covid-19.

På fredagen kom besked från amerikanska läkemedelsverket FDA om att Remdesivir får användas inom sjukvården i USA. Bakgrunden var en amerikansk studie som visar att läkemedlet, som tagits fram för behandling av bland annat ebola, har effekt för behandling av covid-19.

Däremot visar en kinesisk studie att Remdesivir inte påskyndar tillfrisknandet hos svårt sjuka covid-patienter.

Coronaviruset – Teckenspråk

Bollen ligger nu hos Läkemedelsverket tillsammans med andra EU-länder, konstaterar biträdande statsepidemiolog Anders Wallensten.

– Hade det varit en alldeles fantastisk drog hade vi nog fått höra om mer om det innan – men allt som kan hjälpa på något sätt kan ju vara värt att prova så länge det inte har biverkningar, säger han i en kommentar till SVT Nyheter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset – Teckenspråk

Mer i ämnet