Finsk riksdagsledamot vill att kränkningar mot döva erkänns Foto: SVT/Finlands riksdag

Finsk riksdagsledamot vill att kränkningar mot döva erkänns

Publicerad

Den finska socialdemokratiske riksdagsledamoten Timo Harakka tycker att det är hög tid att finska staten reagerar mot övergrepp som har begåtts mot döva.

Harakka, vars båda föräldrar var döva, säger till tidningen Hufvudstadsbladet att det var chockerande att läsa en intervju i Hufvudstadsbladet som Sofia Holmlund gjort med Maija Koivisto från teckenspråkssamfundet. Där beskriver hon kränkningar av döva i form av steriliseringar och tvångsaborter, och berättar om ett fall som begåtts långt efter att lagen ändrades 1969 – så sent som på 1990-talet.

– Det här är fortfarande ett öppet sår i döv- och teckenspråkssamfundet. Bland annat har Signmark gjort låten Kahleet (på svenska Bojor) om ämnet. Även om det knappast längre finns så många människor i livet som berörs av det här direkt så känns det som en fråga som måste behandlas, säger Harakka, vars modersmål är teckenspråk.

Bjuder in till samtal

Timo Harakka har nu bjudit in Maija Koivisto till riksdagen för att träffa representanter både från riksdagens nätverk för teckenspråken och från riksdagens samarbetsgrupp kring funktionshinderfrågor.

Han hoppas att samtalen ska leda till en utredning, och att den ska visa att sättet som minoriteter i Finland har behandlats på är felaktigt och det är en fråga som allmänheten måste få känna till.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Teckenspråksvärlden

Mer i ämnet