Foto: SVT

”Fint av universitetet att de vågar”

Uppdaterad
Publicerad

Ingela Holmström har utsetts till ställföreträdande prefekt för Institutionen för lingvistik vid Stockholms universitet.

Hon är är filosofie doktor och universitetslektor i teckenspråk med inriktning mot tvåspråkighet – och ämnesföreståndare för Teckenspråksavdelningen vid universitetet.

Hon är troligtvis den första döva som utnämnts till ställföreträdande prefekt i Sverige.

Intervjun i textformat

01,39Magnus 

Hej! Jag skulle vilja börja med att gratulera dig till att du blivit vald till ställföreträdande prefekt för lingvistiska institutet på Stockholms Universitet. Grattis! Hur känns det? 

01,54 Ingela 

Blir det bra såhär? 

01,55 Magnus 

Mm. 

01,57 Ingela 

Jo, det känns helt fantastiskt och hedrande att dom valt mig som ställföreträdande prefekt. Det är stort. Det känns också lite nervöst eftersom det är ett stort ansvar. Och jag vill verkligen göra ett bra jobb så jag känner den pressen, ja jag är lite spänd, samtidigt som det känns väldigt spännande. 

02,24 Magnus 

Så vad innefattas i din nya tjänst? 

02,28 Ingela 

Det är lite svårt att beskriva kortfattat, men prefekten är chef för institutionen och leder därmed arbetet där. Så min tjänst som ställföreträdande prefekt innebär att jag kliver in när ordinarie prefekt inte är på plats. Samt att vi två delar på dom olika ansvarsområdena och fördelar arbetet oss emellan. Det är också vi som gemensamt leder arbetet på institutionen med ansvar för till exempel personal, ekonomi, att följa dom riktlinjer/regler vi har och att även planera arbetet framåt.  

03,15 Magnus 

Vad spännande. 

03,18 Ingela 

Jaa. 

03,19 Magnus 

Är du Sveriges första döva ställföreträdande prefekt? 

03,26 Ingela 

Helt ärligt så vet jag inte. Jag känner i alla fall inte till att det ska finnas eller har funnits någon tidigare. Många tror att jag är den första, men jag har inga belägg för det. 

03,42 Magnus 

Okej. Hur kändes det när du fick den här tjänsten? Kan du beskriva? 

03,51 Ingela 

Jo, min första tanke är jag verkligen redo för det här? Ett så stort ansvar. En så.. ja, tung position. Det kändes nervöst men samtidigt otroligt hedrande. Och jag kände att det som döv ju verkligen inte är en självklarhet att få sådana möjligheter. Att tillåtas klättra i universitetshierarkin. Det är ingen självklarhet. 

Sen har jag också ofta upplevt att man gärna väljer hörande av bekvämlighetsskäl, man gör det lätt för sig. Så jag är stolt över att ha fått frågan och över att den är grundad på min kompetens. Man har bortsett från att jag är döv på grund av att jag har den kompetens man vill ha. 

Det här innebär ju att jag ofta kommer att ha tolk med mig, och det är jätteviktigt att jag har bra personer som följer med mig. Inte bara att jag nu blir ställföreträdande prefekt men också att flera saker som påverkar. Jag tycker det är fint av universitetet, att dom vågar.. Om man säger så. 

05,07Magnus 

Nu är du ju igång, men har du hunnit tänka något på framtiden? 

05,14 Ingela 

Nja.. Just nu är det lite mycket, med helt nytt jobb och så och det var ju helt nyligen som papperen skrevs på och jag verkligen började så mitt enda mål nu är att det här ska fungera så bra som möjligt. Jag behöver lära mig och sätta mig in i mycket som är nytt för mig. Olika bestämmelser, jag behöver läsa på och kolla upp saker, träffa nya människor.  

Så mitt mål nu är att se till att göra ett bra jobb. Också för att visa att döva också kan. Sen hoppas jag framöver också kunna behålla forskningsbiten och inte bara vara chef, prefekt. Jag vill verkligen ägna mig även åt min forskning. 

06,04 Magnus 

Ja, då önskar jag lycka till framöver. 

06,07 Ingela 

Tack så mycket. 

06,08 Magnus 

Och tack för att du ställde upp på den här intervjun. 

06,12 Ingela 

Inga problem. 

06,12 Magnus 

Hej då. 

06,13 Ingela 

Hej hej. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.