Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Polisen & Midhat Poturivoc/SVT

Fler tonåringar döms för mord

Uppdaterad
Publicerad

De senaste åren har allt fler tonåringar mellan 15 och 17 år dömts för mord eller mordförsök, enligt statistik från Åklagarmyndigheten.

Förra året dömdes nio pojkar i åldern 15-17 år för mord eller mordförsök. För tio år sedan var det bara en dömd i samma ålder. Även åtalen mot 15-17-åringar för de brotten har ökat markant under de senaste åren.

Enligt polisen är skjutvapenvåldet ett ungdomsfenomen där en förhållandevis liten grupp ungdomar med tillgång till skjutvapen försöker göra en kriminell karriär och tjäna mycket pengar på narkotika.

Brott och straff – Teckenspråk

– Man slåss om marknadsandelar, får skulder till varandra och reglerar det med våld. Unga anlitas också som skyttar av ledare i kriminella nätverk för våldsuppdrag som ledarna inet vill utföra själva, säger kriminologen Sven Granath.

För att våldspiralen ska brytas måste tillgången på vapen strypas och fler brott klaras upp, säger Sven Granath.

Han menar att även projektledarna för brotten måste ställas till svars och dömas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Brott och straff – Teckenspråk

Mer i ämnet