Flera personer gripna efter presidentmord

Publicerad

Två misstänkta efter onsdagens mord på president Jovenel Moïse i Haiti har gripits, mindre än ett dygn efter mordet.

I samband med gripandena ska ytterligare fyra misstänka ha dödats. Polisen uppger att man tog upp jakten på mördarna direkt efter attacken och gripandena ska ha skett strax före klockan 18 på onsdagen, lokal tid. 

Presidentfrun Martine Moïse skottskadades i attacken och uppges vara i kritiskt men stabilt tillstånd. Planen är att flyga henne till Miami för vård.

Haitis tillförordnade premiärminister Claude Joseph uppger att han har tagit över landets styre och har förklarat ett rikstäckande undantagstillstånd, vilket ger honom större exekutiv makt, rapporterar AFP.

Under onsdagen har premiärminister Claude Joseph också uppmanat invånarna att behålla lugnet, och sagt att polisen och militären har situationen under kontroll.

Vita huset erbjuder sin hjälp

Vita huset har kommenterat mordet och kallar attacken för tragisk och hemsk. USA:s president Joe Biden säger i ett uttalande att situationen i landet efter mordet är väldigt oroande och att USA står redo att stötta Haiti.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.