Foto: TT/SVT

För dyrt låta döv flicka gå i teckenspråkig förskola

Publicerad

Barn- och utbildningsnämnden i Tranås har avslagit en familjs begäran att låta sin dotter gå i förskola tillsammans med andra hörselskadade barn i Jönköping. Enligt kommunen blir det för dyrt.

Sexåriga Melissa Klafver föddes döv. Hon har hörselhjälpmedel och använder teckenspråk. Fram till nu har hon gått på en förskola i Tranås och har två dagar i veckan fått åka till Kålgårdens skola i Jönköping, till en klass med åtta barn och fyra personal som alla kan teckenspråk, och en av lärarna är döv. Det skriver Tranås tidning.

Dagarna på Kålgården har varit bra för Melissa.

– Hon har verkligen blommat ut i språk och kommunikation, säger pappa Johan Klafver till tidningen.

Till hösten väntar förskoleklass och då vill föräldrarna att Melissa ska fortsätta i Jönköping, men fem dagar i veckan.

Men kommunen säger nej och har istället erbjudit plats i en skola i Tranås kommun, med assistent. Enligt kommunen är Jönköping ett alltför dyrt alternativ.

– Bara taxiresan skulle kosta en halv miljon kronor per år till Jönköping, pengar som i stället kan användas i verksamheten, säger barn- och utbildningsnämndens ordförande Leif Andersson.

Enligt Tranås tidning tänker föräldrarna gå vidare och kontakta Skolinspektionen för att fortsätta processen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer