Foto: TT/Lika Unika/Handikappförbunden

”Försämringar för personer med funktionsnedsättning”

Uppdaterad
Publicerad

Lika Unika och Handikappförbunden uppmanar i ett öppet brev regering och riksdag att tänka om när det gäller skärpningen av migrationspolitiken.

Brevet publiceras samma dag som riksdagen debatterar förslaget om tillfälliga begränsningar av möjligheten att få uppehållstillstånd i Sverige. Beslut i frågan väntas imorgon.

Lika Unika och Handikappförbunden menar att förslaget är inhumant och att det blir omfattande försämringar för personer med funktionsnedsättning om förslaget blir verklighet.

– De begränsade möjligheterna till anhöriginvandring innebär att fler personer med funktionsnedsättning antingen kommer att bli kvar i konfliktzoner eller tvingas ut på farliga flyktvägar, skriver organisationerna.

– Kravet på anställning för att få permanent uppehållstillstånd kommer att utestänga många personer med funktionsnedsättning från möjligheten till permanent uppehållstillstånd.

– Slutligen finns stor risk att begränsandet av särskilt och synnerligen ömmande skäl i hög utsträckning kommer att drabba personer inom våra grupper.

Organisationerna tycker också att det i sammanhanget är anmärkningsvärt att Myndigheten för delaktighet inte bjudits in att svara på remissen.

Lika Unika och Handikappförbunden uppmanar i brevet regering och riksdag att ta den samstämmiga kritiken på allvar och tänka om i migrationsfrågan, denna gång med utgångspunkt också i FN-konventionen om rättigheter för personer med funktionsnedsättning.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Teckenspråksvärlden

Mer i ämnet