Första svenska kokboken på teckenspråk

Nu går startskottet för Sveriges första kokbok på teckenspråk. I denna kokbok kan man få matinspiration och information på sitt eget modersmål, tack vare en ny app från Hushållningssällskapet.

Sverige är världsmästare på kokböcker när det gäller antalet titlar per capita  minst en kokbok om dagen har kommit ut på svenska under många år. Dock inte en enda på teckenspråk – hittills.

– Projektets övergripande syfte är helt enkelt att ge döva och teckenspråkiga personer information på lika villkor. En kokbok på teckenspråk, i form av en applikation för smartphones och läsplattor, men även för webben, ska inspirera, och göra det både lättare och roligare att laga mat, säger Margareta Frost-Johansson på Hushållningssällskapet Väst, som nyligen fick finansiella medel från Arvsfonden för att genomföra projektet.

Det kommer att ta några år att skapa det moderna hjälpmedel som Margareta Frost-Johansson siktar på. Men redan i år kommer demofilmer och recept att testas och utvecklas i nära samarbete med engagerade samarbetspartners. Slutmålet är produktion av recept med filmade stegvisa instruktioner med teckenspråk.

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Teckenspråksvärlden

Mer i ämnet