Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: TT

Förvaltningsrätten avslog döv kvinnas rätt till fertilitetsbehandling

Uppdaterad
Publicerad

Nyligen kom förvaltningsrättens dom angående en döv kvinna i 40-årsåldern som blivit nekad IVF-behandling vid en fertilitetsklinik. Kvinnan hade överklagat Rättsliga rådet vid Socialstyrelsens beslut att neka henne IVF-behandling, nu avslår förvaltningsrätten överklagandet.

Det var i mitten av april 2021 som den döva kvinnan nekades IVF-behandling vid en fertilitetsklinik, med hänvisning till att kvinnan är ensamstående samt att hon är döv och har en tilltagande synnedsättning (Ushers syndrom typ 1). I slutet av januari fastställde Rättsliga rådet vid Socialstyrelsen fertilitetsklinikens beslut att kvinnans dövhet och tilltagande synnedsättning anses vara riskfaktorer som skulle kunna utgöra en risk för att det blivande barnet inte kan få växa upp under tillräckligt goda förhållanden.

Överklagade till förvaltningsrätten

Kvinnan överklagade då beslutet till förvaltningsrätten. Hon angav bland annat som skäl att hennes synskada är mild och att det var dövheten som skulle beaktas, att hon har tillgång till ett socialt nätverk som stöttar henne i processen och att hon lever under ordnade förhållanden. Hon skrev också att det inte finns någon forskning som stöder uppfattningen att dövhet medför att barnet inte ges fullgoda levnadsvillkor. Hon ansåg också att ansökan avslagits på grund av bristande kunskap om hennes funktionsnedsättning. Hon förde också fram att hon har utsatts för indirekt diskriminering, då socialstyrelsen har brustit i sin utredningsskyldighet. Enligt ett läkarutlåtande i överklagan medför Ushers syndrom typ 1 att den centrala synen ofta är väl bevarad upp till 70-80 års ålder hos personer med diagnosen, vid de studier som gjorts.

Förvaltningsrättens dom

Den 15 september kom förvaltningsrättens dom, där rätten avslår kvinnans överklagande. I likhet med socialstyrelsen anser förvaltningsrätten att kvinnans dövhet och tilltagande synnedsättning utgör betydande riskfaktorer. Rätten skriver även att ett framtida barn eventuellt kommer att behöva ta ett stort kommunikativt och känslomässigt ansvar för mamman. Förvaltningsrätten anser inte heller att kvinnan har utsatts för indirekt diskriminering. Domen kan överklagas till kammarrätten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.