Foto: SVT

Fuskande tandläkare får fortsätta begära bidragspengar

Uppdaterad
Publicerad

Tandläkare som lurar Försäkringskassan på stora summor pengar får fortsätta att begära pengar från det statliga tandvårdsstödet. Detta trots att lagen nyligen skärptes för att kunna utesluta dem ur systemet, visar SVT:s granskning.

Förra året krävde Försäkringskassan tillbaka 19 miljoner från tandläkare som hade begärt för mycket pengar ur tandvårdsersättningen. Men Försäkringskassan uppskattar att det årligen betalas ut hela 300 miljoner felaktigt.

När en patient når gränsen för högkostnadsskyddet för tandvård, är det tandläkaren som ger rabatt till patienten och sedan begär in pengarna från Försäkringskassan. Det är ett automatiskt system, där ingen kontrollerar att begäran från tandläkaren är riktig.           

Från 1 maj i år kan myndigheten helt stänga av tandläkare som upprepat fuskat med stödet, men hittills har inget företag stängts av.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.