Foto: TT

Glöm supervärmen – så blir sensommaren

Uppdaterad
Publicerad

Vi är i mitten av augusti och någon ordentlig värme har inte nått Sverige den här sommaren. Om du är en av dem som hoppas på att värmen från södra Europa ska komma hit till Norden kommer här tyvärr en tråkig nyhet.

– Det är inte omöjligt, men det är inte särskilt sannolikt utifrån det jag kan se just nu, säger SVT:s egen meteorolog Nitzan Cohen.

Kontrasten mellan vädret i norra och södra Europa har varit stor den här sommaren. Flera länder i södra Europa kommit upp i farliga temperaturer på 30-40 plusgrader, men vi i Sverige har enbart fått njuta av några få varma dagar. Orsaken är jetström, ett kraftigt vindband på hög höjd som uppstår när varm och kall luft möter varandra.

– Jetströmmen har ”blockerat” värmen i södra Europa från att komma hit, säger Nitzan Cohen, meteorolog på SVT.

Tropisk atlantstorm kan hjälpa

För att jetströmmen ska byta bana och det ska bli en tydligt märkbar skillnad på vädret, så måste det ske en ordentlig förändring av vädermönstret i atmosfären.

– Nu under sensommaren börjar säsongen för tropiska stormar på Atlanten. Dessa rör sig vanligen från området kring ekvatorn in mot Mexikanska golfen och sedan vidare norrut över Atlanten. Dessa kan till exempel rubba jetströmmen. Antingen att den försvagas eller byter bana. Med rätt förutsättningar så kan det bidra till högtryck och lite sensommarvärme, säger Nitzan Cohen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.