Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Gröna Lund får hård kritik av Haverikommissionen gällande olyckan där en kvinna omkom och flera skadades den 25 juni 2023. Foto: Tim Aro/SvD/TT

Gröna Lund får hård kritik i rapport

Publicerad

Gröna Lund får hård kritik av Haverikommissionen gällande olyckan där en kvinna omkom och flera skadades den 25 juni 2023.

Flera brister låg till grund för förra sommarens olycka på Gröna Lund där en kvinna omkom, konstaterar Statens haverikommission i sin utredning av händelsen.

I flera månader har Statens haverikommissionen gjort tekniska undersökningar och utrett de bakomliggande orsakerna till olyckan.

I sin utredning har myndigheten identifierat flera brister som bidragande orsaker till olyckan i berg-och-dalbanan Jetline. Det handlar om brister i både beställning, tillverkning och kontroller av nya bärarmar till åkattraktionen.

Bärarm knäcktes

Det är sidan tidigare känt att en bärarm knäcktes på undersidan av den främre vagnen i berg-och-dalbanan när olyckan inträffade den 25 juni 2023. Att så kunde ske beror enligt Statens haverikommission på brister i svetsfogarna och att en väsentlig del av konstruktionen saknades.

Den brutna bärarmen ledde till att tåget slog emot skarvar i rälsen och bromsades kraftigt, enligt Statens haverikommission. Passagerarna kastades framåt mot säkerhetsbyglarna som i vissa fall gav vika, och tre personer föll ur tåget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.