Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Löfven: Stäng gymnasier och högskolor Foto: SVT

Löfven: Stäng gymnasier och högskolor

Uppdaterad
Publicerad
Folkhälsomyndigheten rekommenderar alla gymnasier, vuxenutbildningar och högskolor och universitet att införa distansutbildning från och med i morgon, onsdag.

Folkhälsomyndigheten rekommenderar att undervisning i gymnasieskolor inte ska bedriva i skolans lokaler. Det motiveras bland annat med att gymnasieelever och studenter inte är i behov av omsorg.

– Det innebär att alla elever från gymnasiet och uppåt inte ska vara i skolan, utan hemma, säger statsminister Stefan Löfven vid en pressträff.

Folkhälsomyndigheten gör fortfarande bedömningen att grundskolor och förskolor inte ska stängas. De negativa konsekvenserna bedöms bli för negativa.

Men Regeringen vill att samhället förbereder sig på en stängning av grundskolor och förskolor. Regeringen blixtutreder nu en ny lag för att vara redo om grundskolor måste stängas.

Om det blir ett läge framöver där grundskolor och förskolor behöver stängas, måste omsorgen för barn till föräldrar som exempelvis arbetar i sjukvården, äldreomsorgen eller andra samhällsviktiga funktioner säkras, så att de inte behöver vara hemma.

– Samhället måste fortsätta att fungera, säger utbildningsminister Anna Ekström.

Alla åtgärder utgår från att minska smittspridningen.

Här finns siffror på antalet personer som är smittade av coronaviruset i varje region i Sverige

Här är SVT:s direktrapportering om coronaviruset

Information om studiemedel:

Visa

För att studenternas ekonomi inte ska drabbas när föreläsningar dras in och ingen verksamhet kan bedrivas på universiteten, vidtas ett antal åtgärder.

– Så länge undervisning bedrivs, även på distans, betalas studiemedel ut, säger Matilda Ernkrans, ansvarig minister för högskolorna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

coronaviruset teckenspråk

Mer i ämnet