Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hamstring av läkemedel ska stoppas Foto: SVT

Hamstring av läkemedel ska stoppas

Uppdaterad
Publicerad
Pressträffen med socialminister Lena Hallengren (S) handlade om hur vi ska säkra tillgången till livsviktiga läkemedel under denna kris och förhindra hamstring.

– Vi har inte brist på läkemedel, men om alla hämtar ut sin årsförbrukning blir det tomt på hyllorna. 

Högkostnadsskydd för läkemedel begränsas därför för att stoppa hamstring, säger Lena Hallengren.

Enligt en ny regel ska patienter bara kunna hämta ut läkemedel för tre månader i taget. När krisen är över kommer denna nya regel att tas bort.

Fakta från Socialdepartementet:

Visa

* Efterfrågan på läkemedel har ökat kraftigt den senaste tiden. Det beror delvis på att allt fler patienter med covid-19 behöver behandlas i vården, men också på ökade uttag av en rad olika läkemedel på öppenvårdsapotek.

* Idag gäller att läkemedel inom förmånen (det vill säga läkemedel som berätti­gar till högkostnadsskydd) endast subventioneras om patienten tar ut en förbrukning på högst tre månader. Om patienten betalar själv kan han eller hon dock ta ut en hel årsförbrukning av ett receptförskrivet läkemedel. Många patienter har på sistone använt den möjlig­heten.

* Efter en hemställan från Läkemedelsverket begränsar regeringen nu uttaget av läke­medel till den mängd som patienter behöver under en tremånadersperiod, oavsett om läkemedlet ingår i högkostnadsskyddet och oavsett om patienten själv betalar för läkemedlen. Endast vid särskilda skäl kan ett undantag göras.

* Begränsningarna i uttag av läkemedel gäller både läkemedel till människor och läkemedel till djur.

* Förordningen har trätt i kraft den 1 april 2020 och gälla tills vidare. När behovet av förordningsändringen upphör kommer den att upphävas.

Källa: Socialdepartementet

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

coronaviruset teckenspråk

Mer i ämnet