Foto: SVT

Hänger du med i alla turer kring Tolktjänstutredningen?

Uppdaterad
Publicerad

Det kan vara lite knepigt att hänga med i alla turer kring Tolktjänstutredningen. Här berättar vår reporter Johanna Kankkonen några exempel på vad som har hänt i frågan hittills:

* Tycker du att det är lite rörigt och svårt att hänga med i vad som har hänt kring Tolktjänstutredningen. Ja, du är nog inte ensam om det. För det har gått många år och många olika politiker har varit inblandade i den här processen:

* Det startade i september 2010. Då bestämde regeringen att Greger Bååth skulle utreda hur tolktjänsten Sverige fungerar för döva och hörselskadade. Han skulle också ge förslag till ändringar som skulle göra det bättre för döva, samt enklare att beställa tolk.

* Cirka ett år senare lämnade han ett förslag till regeringen om en ny statlig Tolktjänstmyndighet som skulle ha ansvar för tolkverksamheten i HELA Sverige.

* Men hösten 2012 meddelade dåvarande ansvariga minister Maria Larsson att det inte skulle bli något förslag om beslut från regeringen till riksdagen om tolktjänsten, och orsaken var att regeringen tyckte att beräkningen av kostnaderna inte var tillräckligt heltäckande för den nya Tolktjänstmyndigheten. Istället skulle dom försöka göra ett nytt förslag.

* I januari 2014, 1,5 år senare, så kom beskedet att Tolktjänstutredningen försenas. Regeringen var inte nöjd med det nya förslaget, som nu hade fastnat på Socialdepartementet.

* Nu är vi framme vid våren 2016. Nu är det Åsa Regnér som är ansvarig minister. I februari 2016 bestämde regeringen att förutsättningarna för en nationell tolktjänst ska utredas. De bestämde sig för att låta västra Götalands läns landsting utreda möjligheterna att (till vissa delar) skapa en nationell tolktjänst för döva.

* I april samma år föreslog regeringen en lag om tolktjänst för vardagstolkning som skulle träda i kraft den 1 juli 2017. Men, det lagförslaget möttes av stor kritik från brukarorganisationerna och drogs därför tillbaka.

* 2 år senare, under sommaren 2018, är det Lena Hallengren som är ansvarig minister. Då ger regeringen myndigheten för delaktighet i uppdrag att informera arbetsgivare om ansvaret och möjligheten till stöd för att ge tolktjänst i arbetslivet. Regeringen skjuter även till 45 miljoner för att öka möjligheten till tolktjänst i arbetslivet.

* Sedan dess har det inte hänt så mycket. Men nu har alltså bland andra SDR gjort en egen utredning om tolktjänsten och bjudit in politiker för att tycka till.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Tolktjänsten

Mer i ämnet