Foto: Åsa Gustavsson

Här gör pensionärerna en kupp mot kommunen

Uppdaterad
Publicerad

Nu kräver pensionärer i Jönköping att kommunen ska förändra situationen för döva äldre personer som blir sittande i ensamhet på äldreboenden.

– Döva pensionärer har i 17 år kämpat för att få bo på ett boende med andra döva och där personalen ska kunna teckenspråk, säger Åsa Gustavsson, till Jönköpingsposten.

På torsdagseftermiddagen gick en grupp pensionärer från Vätterbygdens dövas förening fram till receptionen vid socialförvaltningen i Jönköpings kommun. De ville träffa ansvariga för äldreomsorgen i kommunen. Deras krav är att kommunen ska förbättra situationen för de döva pensionärer som bor på ett äldreboende eller som använder hemtjänsten där ingen behärskar teckenspråk eller känner till något om dövkultur.

Teckenspråksvärlden

– Egentligen önskade vi att få träffa Camilla Johansson, äldreomsorgschef, men hon var ej på plats. Då envisades vi med att få träffa någon annan ansvarig. Och efter tre försök med tre olika personer så lyckades vi få prata med Stefan Österström, biträdande socialdirektör i Jönköpings kommun. Det var ett oförberett möte, vilket var syftet, säger Åsa Gustavsson till Nyhetstecken.

Åsa Gustavsson berättar att tre döva pensionärer idag är utspridda på olika boenden där personalen inte kan teckenspråk.

– De har ingen kommunikation alls. De får sitta tysta och känner sig oroliga, säger hon.

I första hand är det inte en resursfråga för kommunen, enligt Åsa Gustavsson.

– Det handlar om okunskap, säger hon.

Pensionärerna som uppvaktade socialförvaltningen är oroliga.

– Jag känner en jätteoro inför framtiden. Jag är ensamstående och har ingen trygghet. Jag vill få bo på ett äldreboende där folk förstår mig, säger Inga-Lill Nilsson.

Mötet avslutades med att Stefan Österström lovade att han ska försöka ordna ett möte mellan företrädare för äldreomsorgen och föreningen.

– Vi får fundera på hur vi bäst kan möta upp deras behov, säger Österström.

Han menar att det är svårt att möta olika intressegruppers önskemål och samtidigt se till de äldres individuella behov. Det är inte givet att det just är en enskild avdelning som är den bästa lösningen.

– Frågan är hur många unika anpassningar man klarar av att ha i kommunen, säger Stefan Österström till Jönköpingsposten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Teckenspråksvärlden

Mer i ämnet