Foto: SVT

Härnösand överklagar Frida-fallet

Uppdaterad
Publicerad

De rättsliga processerna mellan Härnösands kommun och nu 23-åriga Frida Thölix går vidare ännu ett steg. För inte länge sedan underkände Förvaltningsrätten i Härnösand socialnämndens beslut om att placera Frida i ett vårdboende i Härnösand. Nu överklagar kommunen domen till Kammarrätten.

Förvaltningsrätten underkände tidigare i år nämndens beslut om att placera Frida i ett vårdboende i Härnösand. Enligt domen tillförsäkras inte Frida goda levnadsvillkor på det erbjudna boendet och socialnämnden förpliktigades till att söka ett annat boende.

Men socialnämnden menar i sitt överklagande att Frida Thölix tillförsäkras goda levnadsvillkor genom att alla i personalen är ”teckenspråkstalande”, alltså kan teckenspråk flytande.

Kammarrätten har beviljat prövningstillstånd.

Har stridit länge

Frida Thölix har genom sin gode man tillika far David Thölix länge stridit för få igenom sin önskan om att få bo i ett fullständigt teckenspråkig miljö. Frida och hennes far menar att kommunen har bortsett den psykosociala biten, som är helt avgörande för hennes möjligheter till goda levnadsvillkor.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Teckenspråksvärlden

Mer i ämnet