Foto: Jonas Ekströmer / TT

Hög elevfrånvaro under coronakrisen

Uppdaterad
Publicerad

Många skolelever har varit frånvarande under coronakrisen, det visar SVT Nyheters kartläggning av skolor i de värst drabbade länen samt Göteborg och Malmö. Som mest har mer än hälften av eleverna varit borta.

På många skolor sjönk antalet elever och lärare dramatiskt när coronaviruset bröt ut i Sverige. Men efter påsken, och skarpare signaler från Skolverket och regeringen om att skolplikten gäller, är många skolor tillbaka på mer vanliga nivåer.

Högst har frånvaron varit i de socioekonomiskt utsatta områdena. I Stockholm var i snitt var fjärde elev och lärare borta när det var som värst.

I Eskilstuna kommun var frånvaron bitvis så hög, 30 procent av eleverna och 24 procent av lärarna, att undervisning inte kunde hållas. I stället fick eleverna jobba hemifrån.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset – Teckenspråk

Mer i ämnet