Lisa Jonsson, 2017 års Monica Hermanssonstipendiat Foto: TT/ Stockholmstolkarna STAB

Hon fick ett unikt stipendium

I fredags uppmärksammades en av Sveriges teckenspråkstolkar med ett unikt stipendium Monica Hermanssons stipendium. Årets stipendiat, Sveriges tredje, är Lisa Jonsson som idag arbetar som tolk på bolaget Neriketolkarna i Örebro.

Utmärkelsen tilldelas en teckenspråkstolk som utfört alldeles särskilda insatser och utmanat sig själv.

Lisa Jonsson fick stipendiet med motiveringen:

”Lisa har visat sig modig genom att alltid vara sig själv i sin yrkesutövning, tänka nytt, tänja sina gränser och alltid utmana sig själv. På så sätt är hon en förebild. Hon beskrivs av många som en perfekt dövblindtolk”.

-  Jag känner mig mycket hedrad av att tilldelas detta stipendium. Jag är så tacksam för att uppmärksammas på det här sättet, tacksam att bli sedd. Jag hoppas att stipendiet ska sporra tolkar till fina möten i vardagen där man satsar på sin utveckling och sitt mod, kommenterar Lisa Jonsson.

Läs mer: Hon prisas för sin tolkning

FAKTA

Visa

Monica Hermanssons stipendium är baserat på en fond som skapades av AB Stockholmstolkarna efter Monicas bortgång den 2 januari 2005. Stipendiet ska i Monicas anda uppmärksamma och uppmuntra teckenspråks- och dövblindtolkar som tänjer på gränserna och utmanar sig själva. Fonden finansieras genom bidrag och del av AB Stockholmstolkarna STAB:s vinst.

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Teckenspråksvärlden

Mer i ämnet