Isabel Engwall har utsetts till nämndeman i Södertörns tingsrätt i Stockholm. Hon blir den första döva nämndemannen i Sveriges historia. Foto: Privat

Hon utses till den första döva nämndemannen i Sveriges historia

Uppdaterad
Publicerad

Isabel Engwall har utsetts till nämndeman i Södertörns tingsrätt i Stockholm. Hon blir den första döva nämndemannen i Sveriges historia.

– Det är på tiden att Sverige får sin första döva nämndeman. Jag känner mig väldigt glad att få möjligheten till det viktiga uppdraget på 3 år med start från januari 2020. Det ställs höga krav på ödmjukhet inför människor som ibland har gjort mindre bra beslut som fått rättsliga konsekvenser. Hoppas att det kommer fler döva nämndemän efter mig i framtiden, säger Isabel Engwall till Nyhetstecken

Uppdraget som nämndeman inleds i januari 2020 och gäller tre år framåt.

Teckenspråksvärlden

-  Socialministern Lena Hallengren grattade mig med en oväntad kommentar, hon sa att hon var förvånad att det aldrig tidigare har funnits en döv nämndeman, och det gör saken ännu större, berättar Isabel Engwall.

I höst ska Isabell Engwall få en utbildning i vad rollen innebär samt om tingsrätten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Teckenspråksvärlden

Mer i ämnet