Hopp om liv på Mars ökar efter ny upptäckt

Publicerad

Den amerikanska rymdstyrelsen Nasa avslöjade på torsdagen att de gjort nya fynd på vår grannplanet Mars organiska ämnen. Upptäckten ökar åter förhoppningen om att hitta spår av liv på planeten.

Nasas obemannade farkost Curiosity, som bland annat borrat i bergmassa på Mars, har gjort nya fynd. De består av organiska molekyler som hämtats ur tre miljarder år gammal sten. Man har också funnit variationer i nivåerna av gasen metan i Mars atmosfär. Halten av metan varierar med årstiderna, vilket kan ha biologiska orsaker.

Skvallrar om spår av liv

Organiska molekyler är vanligtvis associerade med liv, men kan också skapas genom icke-biologiska processer. Upptäckten visar inte bevis på liv i sig, men är en god indikation på att framtida expeditioner av planetens yta kan ge djupare förståelse kring liv som kan ha funnits på Mars.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer