Foto: SVT/Hasse Holmberg/TT

Hot är så vanligt att många vill byta jobb

Uppdaterad
Publicerad

Har du blivit hotad på jobbet någon gång? I vissa yrken är trakasserier och hot så vanligt att många vill byta yrke. SVT:s genomgång visar att mellan 30 och 60 procent av medarbetarna som möter medborgare har drabbats på de mest utsatta myndigheterna. Det kan handla om till exempel: sabotage mot bilar, mordhot eller utpekanden på sociala medier.

SVT har kartlagt ett stort antal olika undersökningar som visar hur ofta hot och våld mot tjänstemän förekommer. Hot är vanligt, och allra vanligast bland dem som fattar beslut om våra pengar – och i familjefrågor. Sociala medier försvårar läget eftersom hoten också snabbt kan få spridning.

På myndigheter som Arbetsförmedlingen, Migrationsverket och Kronofogdemyndiogheten är 40-50 procent av medarbetarna utsatta för trakasserier eller hot under ett år, visar kartläggningen.

De flesta hot kommer från helt vanliga människor, men som akut befinner sig i en utsatt situation. Personer med psykisk sjukdom är också vanligt, medan hot från gängkriminella står för en mycket liten del. Det visar Brottsförebyggande rådets sammanställning av hot mot myndigheter.

ANDEL UTSATTA FÖR HOT OCH TRAKASSERIER PÅ OLIKA MYNDIGHETER

Skatteverket – 31%

Försäkringskassan – 31%

Arbetsförmedlingen – 42%

Migrationsverket – 49%

Nämndemän – 4%

Polismyndigheten – 36%

Åklagarmyndigheten – 43%

IF Metalls arbetslöshetskassa – 64%

Kronofogden – 61%

Källa BRÅ, Rapport 2016:3

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.