Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tågbiljetter, flygbiljetter och biluthyrning är exempel på inköp som stigit i pris denna månad. Foto: Johan Nilsson/TT

Inflationen oförändrad i maj

Publicerad

Inflationen i Sverige, enligt måttet KPIF, var oförändrad i maj. Det visar nya siffror från Statistiska Centralbyrån (SCB). Inflationsmåttet KPIF – där boränteeffekter har räknats bort – stannade på 2,3 procent.

KPIF är det mått Riksbanken vill ha ner till 2 procent. Där räknas inte förändringar av bolåneräntor in.

– Det här var inte bra. Man hade förväntat sig lägre, säger Alexander Norén, ekonomikommentator på SVT Nyheter.

Inflationstakten enligt KPI, där förändringar av bolåneräntor räknas in, var däremot 3,7 procent i maj 2024, en nedgång från april då den var på 3,9 procent.

– Inflationstakten gick ned i maj, trots att flertalet tjänster ökade i pris. Det var elpriserna som till stor del bidrog till nedgången, säger Caroline Neander, prisstatistiker på SCB.

Biluthyrning, järnvägsresor och flygresor gick alla upp i pris, likaså hotellbesök, paketresor och livsmedel. Däremot dämpades prisuppgången av lägre el- och drivmedelspriser, enligt SCB:s siffror.

Olika mått på inflation

* KPIF är det mått Riksbanken vill ha ner till 2 procent. Där räknas inte förändringar av bolåneräntor in.

* KPI är det måttet SCB utgår ifrån och som räknar in allt. Eller som SCB uttrycker det: Den genomsnittliga prisutvecklingen för hela den privata inhemska konsumtionen. Skillnaden mellan dessa två mått är alltså att hushållens räntesatser för bolån hålls konstant i KPIF, men räknas med i KPI.

Källa: SCB

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.